Το Γραφείο Διαχείρισης Γης εκδίδει το πράσινο φως για τη σύζευξη 550 MW BESS με Φ/Β εργοστάσιο στην έρημο της Καλιφόρνια

Το Γραφείο Διαχείρισης Γης εκδίδει το πράσινο φως για τη σύζευξη 550 MW BESS με Φ/Β εργοστάσιο στην έρημο της Καλιφόρνια

Το Γραφείο Διαχείρισης Γης των ΗΠΑ (BLM) έδωσε το πράσινο φως για την έναρξη της κατασκευής ενός δεύτερου συστήματος αποθήκευσης μπαταριών μεγάλης κλίμακας στο Desert Sunlight, μια ηλιακή φωτοβολταϊκή μονάδα σε εδάφη που διαχειρίζεται στην Καλιφόρνια.

Το Γραφείο είπε την Παρασκευή (2 Ιουνίου) ότι είχε εκδώσει μια Ειδοποίηση για Συνέχιση του έργου Sunlight Storage II Battery Energy Storage System στην κομητεία Riverside της Καλιφόρνια. Τώρα η ειδοποίηση έχει εκδοθεί, οι εταίροι του έργου, συμπεριλαμβανομένου του βραχίονα ανάπτυξης NextEra, NextEra Energy Resources, μπορούν να αρχίσουν να δραστηριοποιούνται.

Όπως αναφέρθηκε από το Energy-Storage.news τον Μάιο, καθώς η BLM έδωσε έγκριση στο Sunlight Storage II, το έργο θα περιλαμβάνει ένα σύστημα αποθήκευσης ενέργειας μπαταρίας (BESS) ισχύος έως και 300 MW. Αν και δεν έχουν παρασχεθεί αριθμοί μεγαβατώρας, φαίνεται πιθανό ότι θα είναι ένας πόρος διάρκειας τεσσάρων ωρών (1.200 MWh), όπως όλο και περισσότερο είναι το πρότυπο για μεγάλης κλίμακας BESS που συνδέεται με το δίκτυο στην Καλιφόρνια.

Θα προστεθεί στα 230 MW προηγουμένως εγκατεστημένου χώρου αποθήκευσης μπαταριών που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο τον Αύγουστο του περασμένου έτους και συστεγάζεται με το Desert Sunlight, ένα εμβληματικό έργο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που κυκλοφόρησε το ίδιο το 2015.

Η επίγεια ηλιακή φωτοβολταϊκή εγκατάσταση, η οποία τέθηκε σε λειτουργία το 2015, υποστηρίχθηκε από μερικές εγγυήσεις δανείων 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Υπουργείο Ενέργειας (DOE). Το εργοστάσιο, που χρησιμοποιεί ηλιακά πάνελ λεπτής μεμβράνης από τον αμερικανικό κατασκευαστή First Solar, έχει δυναμικότητα παραγωγής 550 MW, καθιστώντας το τότε, αλλά και σήμερα, ένα από τα μεγαλύτερα έργα της χώρας του τύπου του μέχρι στιγμής.

Με 550 MW συνολικής ισχύος BESS και 2.200 MWh – αν όπως αναμενόταν η πλήρης εγκατάσταση είναι τεσσάρων ωρών – το τμήμα της μπαταρίας θα αντιπροσώπευε επίσης ένα από τα μεγαλύτερα έργα στη μεγάλης κλίμακας βιομηχανία BESS μέχρι σήμερα, σίγουρα σε ένα μόνο εργοτάξιο.

Η περιοχή του εδάφους Desert Sunlight και η σχετική χωρητικότητα αποθήκευσης της μπαταρίας προσδιορίστηκαν μέσω ανάλυσης ως κατάλληλη για τις εξελίξεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Σχέδιο Διατήρησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Ερήμου πολλαπλών υπηρεσιών.

Το σχέδιο επιδιώκει να εξορθολογίσει την ανάπτυξη πόρων καθαρής ενέργειας σε τοποθεσίες σε 10,8 εκατομμύρια στρέμματα ερήμου στην Καλιφόρνια, σε επτά από τις κομητείες της πολιτείας, ενώ οι συμπληρωματικοί στόχοι του περιλαμβάνουν τη διατήρηση των οικοσυστημάτων της ερήμου.

Οι ενδιαφερόμενοι σε αυτό περιλαμβάνουν την Επιτροπή Ενέργειας της Καλιφόρνια (CEC), τα τμήματα ψαριών και άγριας ζωής σε πολιτειακό και εθνικό επίπεδο και το Γραφείο Διαχείρισης Γης. Όπως αναφέρθηκε από τους συναδέλφους μας στο PV Tech, τα προγράμματα του Γραφείου για την υλοποίηση έργων καθαρής ενέργειας σε δημόσια ιδιοκτησία περιλαμβάνουν πρόσκληση του 2021 για εγκατάσταση ηλιακής φωτοβολταϊκής κλίμακας σε 90.000 στρέμματα γης που επιλέχθηκαν στο Κολοράντο, τη Νεβάδα και το Νέο Μεξικό.

Εν τω μεταξύ, πρόσφατη ανάλυση από την S&P Platts Global διαπίστωσε ότι στην Καλιφόρνια, υπήρχαν πάνω από 5 GW και περίπου 20 GWh πόρων αποθήκευσης μπαταρίας μεγάλης κλίμακας στο διαδίκτυο από το τέλος του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους.