Η Enerparc αναθέτει το έργο «Innovation Tender» ηλιακών φωτοβολταϊκών με 8 MWh BESS στη Γερμανία

Η Enerparc αναθέτει το έργο «Innovation Tender» ηλιακών φωτοβολταϊκών με 8 MWh BESS στη Γερμανία

Η Developer Enerparc ξεκίνησε το πρώτο της έργο αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης στη Γερμανία που ανατέθηκε στο πλαίσιο του Διαγωνισμού Καινοτομίας του 2020/21.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το έργο στο Büttel του Schleswig-Holstein τέθηκε σε λειτουργία χθες (12 Απριλίου). Ένα σύστημα αποθήκευσης ενέργειας μπαταρίας (BESS) εγκαταστάθηκε στο ηλιακό πάρκο Büttel ισχύος 35 MW.

Το BESS έχει ονομαστική ισχύ 12 MW και χωρητικότητα αποθήκευσης ενέργειας 8 MWh, δηλαδή διάρκεια εκφόρτισης 40 λεπτά (0,66 ώρες). Εγκαταστάθηκε σε έξι εμπορευματοκιβώτια μήκους 40 ποδιών και η Enerparc ισχυρίστηκε ότι είναι μία από τις μεγαλύτερες μπαταρίες που έχουν εγκατασταθεί σε συνδυασμό με μια επίγεια ηλιακή εγκατάσταση στη Γερμανία.

«Κάνουμε τη δυνατότητα η μεγάλης κλίμακας αποθηκευτική εγκατάσταση, μαζί με το ηλιακό πάρκο, να αποτελέσουν κεντρικό τμήμα για τις αυριανές αγορές ενέργειας. Για τους θεσμικούς επενδυτές, επίσης, τέτοια έργα αποθήκευσης είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να γίνουν ουδέτεροι ως προς το CO2. Συνεπώς, ανυπομονούμε να μπορέσουμε σύντομα να συνδέσουμε τρία ακόμη συστήματα αποθήκευσης φωτοβολταϊκών στο δίκτυο», λέει ο Christoph Koeppen, Διευθύνων Σύμβουλος και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Enerparc.

Η εταιρεία σύναψε συμφωνία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) για την απόληψη της τοποθεσίας με την Axpo Germany, τον τοπικό βραχίονα της ελβετικής εταιρείας εμπορίας αιολικής ενέργειας και ενέργειας, τον Απρίλιο του 2022. Αν και η θυγατρική της Enerparc, η Sunnic Lighthouse θα αναλάβει τη δομή της τροφοδοσίας της ενέργειας στην αγορά.

Δεν αποκάλυψε τον πάροχο τεχνολογίας για το τμήμα BESS του έργου.

Το έργο κατακυρώθηκε στο πλαίσιο του γύρου του γερμανικού προγράμματος Innovation Tender για συστεγαζόμενα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αποθήκευσης που ολοκληρώθηκε το 2021. Ο Διαγωνισμός Καινοτομίας διαρκεί ετησίως έως το 2028 και αναμένεται να προμηθευτεί συνολικά 5.450 MW δυναμικότητας σε αυτό το διάστημα , είπε πρόσφατα η εταιρεία συμβούλων Clean Horizon στο Energy-Storage.news.

Τα συστήματα πρέπει να χρεώνονται από το ανανεώσιμο στοιχείο ενεργητικού και πρέπει να μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες aFRR (Αυτόματη Αποθεματική Επαναφορά Συχνότητας), αν και στην πραγματικότητα δεν είναι υποχρεωμένα να συμμετέχουν, πρόσθεσαν οι αναλυτές Naim El Chami και Vitor Gialdi Carvalho. Ο Διαγωνισμός Καινοτομίας είναι παρόμοιος με αυτόν που εφαρμόζεται στην Ισπανία.

Τον περασμένο μήνα, ένα μικρότερο έργο στη Σαξονία κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, το οποίο ανατέθηκε από τον προγραμματιστή και ανεξάρτητο παραγωγό ενέργειας (IPP) Qair Energy, το πρώτο από το Tender που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο στην πολιτεία.

Η αγορά BESS της Γερμανίας σε κλίμακα χρησιμότητας άρχισε να ανακάμπτει το περασμένο έτος μετά από μια παρατεταμένη περίοδο στασιμότητας, με ένα ποσό ρεκόρ που εγκαταστάθηκε πέρυσι. Οι κύριοι μοχλοί είναι η αυξημένη αστάθεια της αγοράς ενέργειας που οδηγεί σε ευκαιρίες εσόδων στις αγορές χονδρικής και βοηθητικών υπηρεσιών, η αυξημένη άνεση των επενδυτών με την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων καθώς και ο Διαγωνισμός Καινοτομίας.

Ο Διαγωνισμός κατακυρώνει ένα ασφάλιστρο ανά kWh ενέργειας που απορρίπτεται στην αγορά από περιουσιακά στοιχεία που συνδυάζουν δύο ή περισσότερες τεχνολογίες καθαρής ενέργειας.