Η RWE ξεκινά την κατασκευή των δύο μεγαλύτερων έργων BESS της Γερμανίας

Η RWE ξεκινά την κατασκευή των δύο μεγαλύτερων έργων BESS της Γερμανίας

Η πολυεθνική εταιρεία ενέργειας RWE ξεκίνησε την κατασκευή δύο έργων αποθήκευσης μπαταριών συνολικής ισχύος 220 MW/235 MWh στη Γερμανία.

Η RWE θα επενδύσει 140 εκατομμύρια ευρώ (150 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) στα δύο έργα που θα τεθούν σε λειτουργία σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στο Neurath και στο Hamm, και τα δύο στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

Το έργο Neurath θα είναι συνολικά 80MW/84MWh και θα απαιτήσει επένδυση 50 εκατ. ευρώ, ενώ οι μπαταρίες Hamm θα έχουν χωρητικότητα 140MW/151MWh και θα αντιστοιχούν σε 90 εκατ. ευρώ επένδυση.

Τα έργα έχουν προγραμματιστεί να εισέλθουν στην αγορά εξισορρόπησης της χώρας από το δεύτερο εξάμηνο του 2024 και θα συμμετάσχουν επίσης στη χονδρική αγορά ενέργειας.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι κατασκεύαζε τα έργα τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, οπότε αποκάλυψε μόνο την ισχύ MW και όχι τη χωρητικότητα MWh. Ωστόσο, η αναλογία μεταξύ ισχύος και ενέργειας των συστημάτων αντικατοπτρίζει αυτή άλλων μεγάλων έργων αποθήκευσης μπαταριών που φέρνει στο διαδίκτυο, όπως δύο συνολικά 112MW/128MWh στο Werne και στο Lingen.

Και όπως και τα άλλα έργα της, τα νέα συστήματα θα συνδυαστούν ουσιαστικά με το δίκτυο σταθμών παραγωγής ενέργειας της RWE για τη βελτιστοποίηση της συνδυασμένης αποστολής τους στο δίκτυο.

Τα έργα Neurath και Hamm είναι τα δύο κορυφαία συστήματα αποθήκευσης μπαταριών που γνωρίζει το Energy-Storage.news στη Γερμανία υπό κατασκευή. Το τρέχον μεγαλύτερο λειτουργικό σύστημα είναι αυτό στο Werne που τέθηκε σε απευθείας σύνδεση από την RWE στα τέλη του περασμένου έτους, συνολικής ισχύος 72 MW, και το έργο Smareg4 των 67 MW στη Θουριγγία.

Ο Roger Miesen, Διευθύνων Σύμβουλος της RWE Generation σχολίασε: «Καθώς αυξάνεται η αναλογία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας, τόσο αυξάνεται η ανάγκη για ευέλικτα συστήματα αποθήκευσης μπαταριών. Εξισορροπούν τις διακυμάνσεις στο ηλεκτρικό δίκτυο σε δευτερόλεπτα, πράγμα που σημαίνει ότι αποτελούν το κλειδί για μια αξιόπιστη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Όσον αφορά το μέγεθος και την τεχνολογία, η νέα μεγάλης κλίμακας εγκατάσταση αποθήκευσης μπαταριών στο Neurath και στο Hamm θέτει πρότυπα σε όλη την Ευρώπη».

Η γερμανική αγορά αποθήκευσης ενέργειας σε κλίμακα δικτύου, κάποτε η πιο δραστήρια στην Ευρώπη στα μέσα της δεκαετίας του 2010 έως την ηρεμία στο δεύτερο μέρος της δεκαετίας, άρχισε να ανακάμπτει και πάλι πέρυσι με περίπου 400-500 MW να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, αριθμός αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.

Το Energy-Storage.news εξέτασε τους οδηγούς ανάπτυξης, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες σε ένα ειδικό χαρακτηριστικό για μια πρόσφατη έκδοση του PV Tech Power, του τριμηνιαίου περιοδικού από το εκδοτικό τμήμα της Solar Media, το οποίο είναι πλέον προσβάσιμο μέσω συνδρομής στο ESN Premium.