Νότια Ουαλία εγκρίνει την επέκταση της χωρητικότητας BESS στο μεγαλύτερο υβριδικό ηλιακό πάρκο της Αυστραλίας

Νότια Ουαλία εγκρίνει την επέκταση της χωρητικότητας BESS στο μεγαλύτερο υβριδικό ηλιακό πάρκο της Αυστραλίας

Η κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας ενέκρινε σχέδια για την αύξηση του μέγιστου μεγέθους ενός συστήματος αποθήκευσης μπαταριών σε αυτό που θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο έργο της Αυστραλίας αυτού του τύπου.

Το New England Solar είναι ένα έργο μεγάλης κλίμακας ηλιακού φωτοβολταϊκού σταθμού στη νοτιοανατολική πολιτεία της Αυστραλίας, του οποίου η κατασκευή ξεκίνησε στις αρχές του 2021 σε έκταση κοντά στην πόλη Uralla στο οροπέδιο της Νέας Αγγλίας Tableland.

Η συνολική δυναμικότητα παραγωγής σχεδιάζεται να φτάσει τα 720 MWac (936 MWdc), με το έργο να κατασκευάζεται σε δύο φάσεις – η πρώτη φάση των 400 MWac (521 MWdc) κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, ενώ τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν.

Αναπτύσσεται από την ACEN Australia, θυγατρική του ομίλου ετερογενών δραστηριοτήτων των Φιλιππίνων Ayala Group και το περιφερειακό τμήμα της εισηγμένης πλατφόρμας ενεργειακής ανάπτυξης της Ayala ACEN, σε κοινοπραξία (JV) με την εταιρεία ανάπτυξης UPC Renewables με έδρα την Ινδία.

Την εποχή που ξεκίνησε η εγκατάσταση του εξοπλισμού αποθήκευσης μπαταριών τον Μάρτιο, όπως αναφέρει το Energy-Storage.news, η φωτοβολταϊκή μονάδα ηλεκτροπαραγωγής επρόκειτο να συνδυαστεί με ένα σύστημα αποθήκευσης ενέργειας μπαταρίας 50MW/50MWh (BESS).

Ωστόσο, ένα στέλεχος του ACEN είπε ότι το BESS θα μπορούσε να επεκταθεί στα 200 MW/400 MWh εάν οι συνθήκες της αγοράς το καθιστούν οικονομικά εφικτό και αυτή η μεγαλύτερη παραγωγή και χωρητικότητα για την τοποθεσία εγκρίθηκε από την Ανεξάρτητη Επιτροπή Σχεδιασμού της Νέας Νότιας Ουαλίας, καθώς ολόκληρο το έργο δόθηκε πράσινο. φως το 2020.

Έλαβε οικονομική υποστήριξη ύψους 12,5 εκατομμυρίων AU$ (περίπου 8,85 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ εκείνη την εποχή) από το πρόγραμμα Αναδυόμενης Ενέργειας της Νέας Νότιας Ουαλίας (NSW) πριν από μερικά χρόνια, καθώς θα εγκατασταθεί σε μία από τις σημαντικότερες Ζώνες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (REZ) της πολιτείας ) συστήματα.

Πιο πρόσφατα, η New England Solar ανακοινώθηκε ως ένα από τα τέσσερα έργα – και ένα από τα δύο για την ACEN – που θα κερδίσει μακροπρόθεσμες συμφωνίες ενεργειακών υπηρεσιών (LTESA) με την κυβέρνηση της ΝΝΟ σε διαγωνισμό για την προμήθεια ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αποθήκευσης ενέργειας. Μία από τις άλλες προσφορές που κέρδισαν στο διαγωνισμό ήταν για ένα BESS μεγάλης κλίμακας με διάρκεια 8 ωρών (50MW/400+MWh), από τη γερμανική εταιρεία κοινής ωφελείας RWE.

Μεγάλο άλμα σε μέγεθος για μεγάλο BESS

Η ACEN ανέφερε σε δήλωση την περασμένη εβδομάδα ότι λίγο μετά την εξασφάλιση αυτού του 20ετούς LTESA, έλαβε έγκριση για τροποποιήσεις στα σχέδιά της για τη New England Solar, από τις αρχές του Τμήματος Σχεδιασμού και Περιβάλλοντος της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Πρωταρχική μεταξύ αυτών των τροποποιήσεων είναι ότι το τμήμα BESS της μονάδας αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας μπορεί να είναι έως και 2.800 MWh, σε ισχύ 1.400 MW (διάρκεια 2 ωρών). Ολόκληρο το BESS θα εξακολουθεί να χωράει εντός των εγκεκριμένων ορίων της τοποθεσίας του έργου, σε μια περιοχή κοντά στον υποσταθμό που χρησιμεύει ως σημείο σύνδεσης της τοποθεσίας με το δίκτυο μεταφοράς.

Αυτό θα το καθιστούσε δυνητικά μεγαλύτερο από το Waratah Super Battery, επίσης στη Νέα Νότια Ουαλία και επί του παρόντος υπό κατασκευή ως περιουσιακό στοιχείο με ισχύ τουλάχιστον 850 MW και ενεργειακή χωρητικότητα 1.680 MWh. Αυτό που πρόκειται σήμερα να είναι το μεγαλύτερο έργο BESS της Αυστραλίας έχει σχεδιαστεί για να χρησιμεύσει ως «γίγαντας αμορτισέρ» για το δίκτυο, συμβάλλοντας στη διατήρηση της συνέχειας της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε διακοπές και άλλες διακοπές, καθώς και βοηθώντας την πολιτεία να ενσωματώσει υψηλότερα μερίδια ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ενέργεια.

Το μεγαλύτερο έργο BESS της NSW μέχρι σήμερα κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, ένα έργο 150MW/300MWh από τον προγραμματιστή-επενδυτή Edify Energy και τον διαχειριστή κεφαλαίων Federation Asset Management που περιλαμβάνει τρία ξεχωριστά συστήματα μεγάλης κλίμακας.

Ο πάροχος τεχνολογίας BESS σε αυτό το χαρτοφυλάκιο/έργο, που ονομάζεται Riverina and Darlington Point, ήταν η Tesla. Όπως και με το μεγαλύτερο BESS της Αυστραλίας που λειτουργεί αυτήν τη στιγμή, την εύστοχη ονομασία Victorian Big Battery (300MW/450MWh), δεκάδες Megapacks της Tesla έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο στο Riverina και στο Darlington Point.

Σε άλλες σχετικές ειδήσεις, η κυβέρνηση της ΝΝΟ μόλις προκήρυξε διαγωνισμό για την προμήθεια 990 MW παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και 550 MW αποθήκευσης ενέργειας μακράς διάρκειας (LDES), ως μέρος του οδικού χάρτη της πολιτείας για την ενεργειακή μετάβαση.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ACEN Australia, Anton Rohner, σημείωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα της πολιτείας πρόκειται να κλείσουν μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες: «τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας μεγάλων μπαταριών όπως αυτά είναι ζωτικής σημασίας για την αντικατάσταση αυτής της χωρητικότητας με ενέργεια κατ' απαίτηση», είπε ο Rohner.

«Η αποθήκευση μπαταρίας New England Solar μπορεί να φορτιστεί χρησιμοποιώντας υπερβολική ενέργεια που παράγεται από ηλιακή ενέργεια και άνεμο, και εκφορτώνει αυτή την ενέργεια όταν απαιτείται. Θα είναι μια αξιόπιστη, φθηνότερη και πιο πράσινη μορφή παραγωγής ενέργειας για τη ΝΝΟ».

Ο εκδότης του Energy-Storage.news, Solar Media, θα φιλοξενήσει την 1η Σύνοδο Κορυφής για την Αποθήκευση Ενέργειας στην Ασία, 11-12 Ιουλίου 2023 στη Σιγκαπούρη. Η εκδήλωση θα βοηθήσει να δοθεί σαφήνεια σε αυτήν την αναδυόμενη, αλλά ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά, φέρνοντας σε επαφή μια κοινότητα αξιόπιστων ανεξάρτητων παραγωγών, υπευθύνων χάραξης πολιτικής, τραπεζών, αμοιβαίων κεφαλαίων, εταιρειών που εξαγοράζουν και παρόχους τεχνολογίας. Για περισσότερες πληροφορίες, μεταβείτε στον ιστότοπο.