Η Sungrow υπογράφει συμφωνίες προμήθειας για μικροδίκτυα ηλιακής και αποθήκευσης στο Λίβανο

Η Sungrow υπογράφει συμφωνίες προμήθειας για μικροδίκτυα ηλιακής και αποθήκευσης στο Λίβανο

Ο παγκόσμιος κατασκευαστής φωτοβολταϊκών μετατροπέων και πάροχος λύσεων αποθήκευσης ενέργειας Sungrow θα προμηθεύσει εξοπλισμό συμπεριλαμβανομένης της αποθήκευσης μπαταριών σε οκτώ έργα ηλιακών μικροδικτύων στον Λίβανο.

Η Sungrow έχει υπογράψει συμφωνίες με άγνωστους τοπικούς εταίρους για τα πρώτα μικροδίκτυα κοινής ωφέλειας που θα κατασκευαστούν στη χώρα της Μέσης Ανατολής, ανέφερε χθες.

Σωρευτικά, τα έργα προσθέτουν έως και 12,4 MW χωρητικότητας παραγωγής Φ/Β και 14 MW/24,9 MWh τεχνολογίας συστήματος αποθήκευσης ενέργειας μπαταρίας (BESS). Η Sungrow θα παρέχει τόσο Φ/Β μετατροπείς όσο και BESS, με τις ολοκληρωμένες λύσεις αποθήκευσης ενέργειας της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος μετατροπής ισχύος (PCS) καθώς και των μπαταριών.

Τα έργα που πρόκειται να κυκλοφορήσουν στο διαδίκτυο το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, είναι τα μεγαλύτερα του είδους τους στον Λίβανο μέχρι σήμερα, αλλά ακολουθούν ο Sungrow που έχει ήδη εργαστεί σε 20 μικρότερα έργα παρόμοιας εμβέλειας στη λιβανική αγορά από την είσοδό τους τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Τα μικροδίκτυα θα εγκατασταθούν σε τοπικές επιχειρήσεις για την τροφοδοσία των καθημερινών λειτουργιών, με την κατάσταση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας σε κρίση για χρόνια, που επιδεινώνεται εν μέσω οικονομικών δυσκολιών που προκαλούνται από παράγοντες όπως η πανδημία COVID-19.

Σύμφωνα με διάφορες αναφορές, πολλοί Λιβανέζοι λαμβάνουν ηλεκτρισμό από το δίκτυο μόνο για περίπου τρεις ώρες την ημέρα. Η περισσότερη ενέργεια προέρχεται από ορυκτά καύσιμα, με αυξανόμενη εξάρτηση από ιδιωτικές γεννήτριες που τροφοδοτούνται επίσης με εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα. Ο πληθωρισμός του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και του νερού και του φυσικού αερίου έφτασε σχεδόν το 600% από έτος σε έτος στα μέσα του 2022.

Ο διευθυντής της Sungrow για την περιοχή του Levant και την Υεμένη, Zaid Al-Helo, είπε ότι έργα όπως τα μικροδίκτυα δίνουν τη δυνατότητα στις τοπικές επιχειρήσεις και εγκαταστάσεις να αποκτήσουν ενεργειακή ανεξαρτησία και να απελευθερώσουν τις ανθρακούχες εργασίες τους. Ο Λίβανος, με περίπου 300 ημέρες ηλιοφάνειας το χρόνο, «είναι ένα τέλειο μέρος για την εγκατάσταση ηλιακών έργων», είπε ο Al-Helo.

Η ηλιακή ενέργεια και οι μπαταρίες θα σημαίνουν ότι οι αποδέκτες των μικροδικτύων μπορούν να μειώσουν την άντληση ηλεκτρικής ενέργειας από το δίκτυο σε ώρες αιχμής, προστατεύοντάς τους ταυτόχρονα από τις χειρότερες επιπτώσεις των διακοπών στο δίκτυο και μετριάζοντας την κρίση παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.